Bryggerhuset på Strømtangen

-Den lille hytta med den store utsikten-

Denne kystledhytta hører inn under Strømtangen fyrstasjon på Stabbestad-sida av Kragerøfjorden og ligger oppi skogkanten like ved kyststien. Utsikten er en av de beste: havutsikt mot Skagerrak, og utsikt mot Jomfruland og Rauane. Hytta og fyrstasjonen er omkranset av både svaberg, sandstrand, brygger og skogsterreng. Det er mulig å komme hit med båt hvis du er kjent med innseilinga. Det er også passe avstand å sykle hit, særlig hvis du kommer med ferja til Stabbestad. Hvis du bruker bil, tar du av til Rapentangen ca. 2,5 km etter Stabbestad, følg denne veien ca. 2,2 km, så kommer man til en biloppstillingsplass på høyre side, i krysset der stien går ned til Strømtangen. Det er 600 m sti ned, og en transportkjerre er tilgjengelig til bruk ned stien. Parkeringsplassen er merket med Kystledhytta, og det er mulig å stå to biler etter hverandre der.

Bryggerhuset er et lite, koselig, rødmalt hus beregnet for utleie i sommersesong. Grunnflaten er bare 25 kvm, og hytta er delt inn i kjøkken, stue og loft med til sammen 6 sengeplasser. Sannsynligvis er Bryggerhuset bygget i 1874 da fyret ble anlagt. Kystverket er eier av hytta, og den er fredet. Alt er enkel standard, men hytta har innlagt strøm og vannpost ute på terrassen og ellers det du trenger i noen få sommerdager. Men med den fine beliggenheten og den store utsikten, er man vel mer ute enn inne i løpet av tida man leier. Med utgangspunkt i kystledhytta kan man gå eller sykle Kyststien enten mot Stabbestad eller mot Portør og Ellingsvik. Nærmeste butikk er Joker Westgaard, som ligger i krysset ut mot Portør, ca. 9 km å kjøre fra parkeringsplassen.

Hytta er godt tilgjengelig for padlere. Det er lett å dra opp kajakken/kanoen på land nedenfor hytta. Det er også fint å henge opp hengekøyer i trærne rundt hytta. Det anbefales myggnetting og/eller myggspray!

Strømtangen fyr

I Kragerø er det tre fyr; på Jomfruland, på Stavseng (vestsida av Kragerøfjorden) og på Strømtangen. De to i Kragerøfjorden sto ferdig tent 22.10. 1874 og hadde funksjon som innseilingsfyr til Kragerø. Det var Kragerø Sjømannsforening som tok initiativet for å få etablert disse to fyrene. Strømtangen var et populært fyr å være fyrvokter på. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1962 og i 1997 ble det fredet. Strømtangen fyr er et typisk eksempel for små trefyr. Fyret er 8,8, m høyt og vesentlig bygget i tre på en høy grunnmur. Nå brukes fyret som feriested for ansatte i Kystverket.

Navnet Strømtangen har fyret fått fordi det ligger på en liten tange og det kan være sterk strøm i fjorden utenfor fyret.

NB! Booking av Strømtangen: Gå inn på Kystledhytter Jomfruland, og gå videre til booking. Bryggerhuset på Strømtangen ligger sammen med de andre kystledhyttene, og kan bookes der.

You may also like...

Comments are closed.